top of page
Foto van schrijverWilma Groenendijk

10 redenen om de ware vorm van de clitoris te showen. Reden 5: gelijke rechten.


Hoe is het toch mogelijk dat eeuwenlang een cruciaal onderdeel van de vrouw voor de wereld verzwegen is? Je zou denken dat mensen toch het recht hebben om te weten hoe ze in elkaar zitten? Omdat het vrouwen betrof, lag het toch een tikkie anders. Zij werden immers niet als volwaardig gezien en hadden sowieso weinig rechten.

Zelfs in Nederland?

Nog maar 68 jaar geleden is hier de wet handelingsonbekwaamheid afgeschaft. Voor die tijd mochten getrouwde vrouwen niet werken. Vrouwen mochten geen bankrekening openen, geen verzekering afsluiten en ze hadden van de man toestemming nodig om te reizen. Tot 53 jaar geleden was de man het hoofd van het gezin en was de vrouw gehoorzaamheid aan de man verschuldigd. 

Dat lijkt misschien lang geleden, maar alle vrouwen van 53 jaar en ouder hebben dit dus nog meegemaakt! 

En hoewel we al 25 jaar niet meer om de ware vorm van de clitoris heen kunnen, staat het nog maar 5 jaar in de biologie leerboeken beschreven.  Hoewel vrouwen op papier nu dezelfde rechten hebben als mannen, blijkt de praktijk toch vaak anders. Denk aan het verschil in salaris en de achterstand in de geneeskunde.

Gelijke rechten zijn dus niet vanzelfsprekend. Daarom is het nodig om met elkaar het gesprek aan te gaan. Met Klittebellen heb je een mooie aanleiding!


AI portret van vrouw met hoed anno 1915. Beige tinten en bronskleurige Klittebellen in haar oren

bottom of page